2 MIN ILI MANJE: Zašto ne gubite višak kilograma

\”ALI JA NE JEDEM NIŠTA…\”

Ovo je prva rečenica koju većina nas u struci dobije kad savjetuje ljude o redukciji tjelesne mase odnosno skidanju viška masti. I ono unutarnje kolutanje očima koje se dogodi svaki puta kad to čujem.
\”Ne jedem ništa\”
Naravno da to nije istina, jednostavno, nije. Koliko god je naš metabolizam fleksibilan i koliko ga vi uništili. Ne postoji mogućnost da totalno napustite zakone termodinamike.
Hrana = Energija, Život i aktivnosti = Potrošnja energije.
Čak i masti zahtijevaju određenu količinu energije da bi opstale,
Zašto \”ne jedete ništa\” a ne gubite masti?
1. Zavaravate se – Jednostavno, nema se što objasniti
2. Iskrivljen osjet gladi – Jedete da zadovoljite glavu umjesto tijelo
3. Kontrola šećera u krvi / inzulina – Loša prehrana i manjak aktivnosti utječu na kontrolu šećera – malo spavate, malo ne, malo ste gladni, pa opet malo, pa samo još ovo, pa nemate energije, pa malo ubijete oko, pa onda samo šnita kruha, ma sitnica…
4. Pijete kalorije – da i domaći sok od jabuka ili bazge bez obzira koliko on nije GMO i koliko je \”zdrav\” ako je višak – nije zdrav i deblja
5. Preraspodjela nutrijenata – laički rečeno neaktivni ljudi koji se loše hrane drugačije koriste hranu nego tjelesni aktivni snažni ljudi. Ono što je jednome višak – drugome je gorivo.
6. Ali ja jedem zdravo! – Da ali 3 šake oraha viška nisu zdrave. Žlica domaćeg maslinovog ulja ima isto kalorija kao i kupovno, ulje je ulje. Naravno da maslinovo ulje ima svoje benefite, ali pretjerivanje njime nema.
7. Umaci, sladila, zamjenske stvari – čitajte deklaracije
8. Pa ja jedem samo proteine i pijem šejkove – Da i možeš probaviti možda pola toga i iskoristi za mišiće, druga polovica se \”raspada\” i pretvara u \”šećer\” … višak proteina deblja.
9. Ne jedete cijeli dan – ali onda navečer sjedne pizza, sladoled, cola, i onda nakon toga još malo sladoleda. Pa sendvič… I eto 4000 kalorija u 60 minuta. Ne jedem ništa, 23 sata dnevno.
10. Manjak kretanja, treninga, života, konstantno vegetiranje! – Gasite se, tijelu ne trebaju mišići, ne trebaju mu hormoni, što će mu štitnjača? Ma nema veze, pogasiti sve. Treba samo kažiprst za miš i *klik* *klik* *klik* – vrhunac tjelesne aktivnosti. Ljudi, trenutno 63% (ako se ne varam) Hrvata nije tjelesno aktivno, vjerojatno ih je toliko i pretilo (ako ne i više). Nemojte napraviti invalide od sebe samo zato što ne morate sami loviti ili uzgajati hranu, već ju možete kupiti s par klikova – Više niti u dućan ne moramo. KREĆITE SE! Ne mora to biti dizanje utega, hodajte u prirodi, izaberite stepenice umjesto lifta, 15 minuta šetnje do posla umjesto čekanje tramvaja… ne morate parkirati prvo mjesto do ulaza u dućan.

Tijelo koje \”ne živi\” nema razloga da živi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *