Kako odabrati teretanu?

Pronaći pravu teretanu nije lako, pogotovo ne nekome tko prvi put počinje sa treninzima. Besplatan prvi trening je opcija koju većina teretana dopušta, u ovom članku ću vam pokušati objasniti na koje faktore trebate obratiti pozornost tako da kad jednom kad odaberete teretanu nema potrebe za predomišljanje u budućnosti.

\"\"

1. Lokacija

Ako odaberete teretanu na drugom kraju grada, teško da ćete imati motivacije konstantno putovati tamo. Najpametnije je odabrati teretanu koja će vam biti uz put do posla/škole ili neke od lokacija koju rutinski posjećujete, na taj način će te lako smjestiti trening u vaš raspored. Ukoliko imate teretanu na udaljenoj lokaciji odjednom odvajate jedan sat na trening te jedan sat na putovanje do teretane i natrag, jednostavno nije isplatljivo.

2. Osoblje

Stučno osoblje koje je voljno pokazati i pomoči pravilnu izvedbu vježbi ili korištenje sprava, te dati pravi savjet i odgovoriti na pitanje kad je potrebno je neprocjenjivo. Većina trenera danas stoji prekriženih ruku i gleda televiziju u teretani ili zapričava uobičajnu ekipu ili prijatelje. Prije nego što upišete teretanu pitajte o kvalifikacijama trenera (želite nekog tko je zapravo sposoban pomoči vam u treningu), te o cijeni potencijalnih privatnih treninga kod osoblja ukoliko vam se svide.

3. Radni sati

Ukoliko trenirate rano ujutro prije posla ili kasno navečer prije spavanja logično je da želite da tada i radi vaša teretana, većina danas radi od 06:00-07:00 do 23:00, no počele su se otvarati i 0-24 teretane.
Još jedna bitna stavka je radno vrijeme oko blagdana, u vrijeme kada je tradicionalno pojačan unos kalorija pametno je ubaciti koji trening, osim što je zdravo bolje ćete se osjećati.

4. Članovi

Broj članova i profil ljudi koji treniraju je jedna od bitnijih stavki na koju nažalost ne možete utjecati. Kao i u životu želite biti okruženi ugodnim ljudima koji žele napredovati! Ponekad ćete naletiti na teretanu u kojoj se održava ugodna \”obiteljska\” atmosfera, ne puštajte ju iz ruku. Najlakše je trenirati na mjestu gdje se osjećate ugodno.

5. Oprema

Krenite od slobodnih utega. Idealno bi bilo da vam teretana ima barem dva stalka sa čučanj, dvije klupice za bench press i dvije lokacije gdje je dozvoljeno izvoditi mrtvo dizanje. Nakon toga obratite pozornost na broj bučica, velik broj bučica će vam omogućiti točan odabir opterećenja i postepeni napredak. Zadnja ali ne i najmanje bitna stavka je broj sprava, one mogu biti korisne početnicima da na siguran način nauče osjetiti mišiće koji vrše pokret. Kvaliteta sprava bi također trebala biti na visokoj razini, generalno pravilo glasi: \”Što manje plastike, to bolje.\”

6. Higijena

Svakako kod prvog posjeta fitness centru provjerite kakva je higijena. Čiste li se sprave? Kakav je miris prostora? Bacite oko na tuševe i wc, jednostavno nema isprike za lošu čistoću prostora. Prije svega došli ste u teretanu unaprijediti zdravlje, a ne unazaditi.

7. Cijena

Cijena je sa razlogom zadnja stavka! Ukoliko pronađete centar koji vam pruža gore navedene stavke, cijena bi vam trebala biti najmanje bitna stavka. No ako možete proći jeftinije, zašto ne? Kod dolaska pitajte na pultu o pogodnostima: Studentski programi, ograničen broj dolazaka te ograničeno vrijeme dolaska su samo neke od mogućnosti koje pružaju teretane za one malo plićeg džepa.

\"\"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *